Sport in Portugal

Voetbal

Veruit de populairste sport van Portugal is voetbal. Het land heeft in het verleden diverse topspelers voortgebracht zoals Eusébio, Deco en Luís Figo. Ook vandaag de dag zijn er nog diverse toppers voor het nationale elftal van Portugal actief, zoals meervoudig wereldvoetballer van het jaar Cristiano Ronaldo, aanvallende middenvelder Bruno Fernandes en centrale verdediger Rúben Dias. In 2016 won Portugal het Europees Kampioenschap voetbal door in Parijs Frankrijk met 1-0 te verslaan. Door de prestaties in het verleden en het gegeven dat Portugal vrijwel altijd een goed team op de been kan brengen behoort het land traditiegetrouw tot één van de titelfavorieten bij internationale landentoernooien.

Portugal telt diverse voetbalclubs die het ook in Europees verband uitstekend doen. Zo won SL Benfica in het verleden tweemaal de Europa Cup 1, terwijl FC Porto in 2004 onder leiding van José Mourinho de Champions League won. Een andere topclub in Portugal is Sporting CP. Deze club werd in totaal 19 keer landskampioen van Portugal en won de Europa Cup voor bekerwinnaars. De recordkampioen van Portugal is SL Benfica, deze club won maar liefst 38 keer het landskampioenschap van Portugal waardoor ‘De Arenden’ recordhouder zijn. SL Benfica, FC Porto en Sporting CP staan internationaal bekend om hun zeer goede scouting en hun befaamde jeugdopleidingen, waardoor bij alle drie de clubs zeer veel toppers gevoetbald hebben.

Ook andere sporten zijn zeer populair in Portugal. Zo wonnen de Portugezen in 2018 het Europees Kampioenschap zaalvoetbal en worden wedstrijden van deze sport ook goed bezocht. Daarnaast is basketbal ook een sport waarbij veel publiek naar de wedstrijden komt. Daarbij wordt er niet alleen vijf tegen vijf gespeeld, maar ook drie tegen drie. Daarnaast telt Portugal ook een groot aantal golfbanen waar ook de recreatieve golfers lekker aan de gang kunnen gaan. Het Portugese klimaat zorgt er voor dat veel toeristen uit Europa naar Portugal afreizen om een balletje te slaan.