Het leven in Portugal

Het leven in Portugal

Droomt u van een leven onder de zon, omringd door prachtige landschappen en een rijke cultuur? Portugal, met zijn idyllische kustlijnen, pittoreske dorpjes, en bruisende steden, biedt een unieke levensstijl die steeds meer mensen aantrekt. We nemen je mee op een reis door dit prachtige land. Ontdek de charme van de lokale tradities, geniet van de culinaire hoogstandjes, en leer meer over de voordelen van wonen in een van de meest gastvrije en mooie landen van Europa. Of je nu overweegt om te verhuizen, een vakantiehuis te kopen, of gewoon nieuwsgierig bent naar het Portugese leven, hier vind je alles wat u moet weten!

Portugal vormt het westelijk deel van het Iberische schiereiland en telt bijna 11 miljoen inwoners. Bijna 70% van de Portugezen woont in de smalle kuststreek die uitstrekt van de Spaanse grens in het noorden tot de hoofdstad Lissabon. Hoewel veel mensen in Lissabon of Porto wonen, leven er ook heel veel mensen (circa 50% van de bevolking) in kleine dorpjes van minder dan 2000 inwoners. De laatste jaren vindt er echter veel migratie plaatst waarbij de mensen van het platteland steeds vaker verhuizen naar grotere steden. Vrijwel overal in Portugal wordt overwegend Portugees gesproken, een taal die valt onder de Romaanse talen.

Het grootste gedeelte van Portugal heeft een mediterraan klimaat, terwijl het noorden van Portugal een zeeklimaat heeft door de grote hoeveelheid neerslag die daar valt. In de zomer zijn temperaturen variërend van 35 tot 40 graden eerder regel dan uitzondering waarbij eveneens zeer weinig neerslag valt. Portugal kent ook twee overzeese gebieden genaamd Madeira en de Azoren. Ook deze eilanden zijn erg populair onder toeristen die deze eilanden bijvoorbeeld door middel van een cruisereis aandoen.

Portugal heeft een diverse keuken waarbij iedere regio wel eigen specialiteiten heeft. Er worden veel gerechten bereid waarbij gedroogde kabeljauw (ook wel bacalhau genoemd) het hoofdbestanddeel is. Daarnaast zijn sardines en caldeirada (een soort stamppot waar diverse vissoorten aan toegevoegd kunnen worden) populair in het land. Bovendien staat Portugal ook zeker bekend om haar gebakskunst, waardoor in het gehele land wel de beroemde pastéis de nata uit te proberen zijn. Deze kleine gebakjes worden gemaakt door middel van amandelen, eieren, bloem en sterke drank. Qua drank wordt erg vaak gevarieerd waardoor er veel afwisselende pastéis de nata verkrijgbaar zijn. Uiteraard is het internationaal bekende port ook afkomstig uit Portugal, waarbij je de keuze hebt uit diverse porten met verschillende smaken. Tevens wordt er ook veel wijn in Portugal geproduceerd.